"Ik heb geen doodsvonnis gekregen en het is goed te behandelen maar dat neemt mijn angst niet weg.."

Lees hier hoe Petra de Simonton week heeft ervaren

"In februari 2015 krijg ik de diagnose Non Hodgkin. Ik heb geen klachten en voel mij niet ziek. Mijn wereld staat op zijn kop. Verdriet en angst voeren de boventoon. Ik zit in een rollercoaster van emoties."

petra.jpg

"Ik krijg het behandelplan, 8 chemo’s en immunotherapie. Een gesprek met een verpleegkundige over wat er kan gebeuren tijdens de behandeling. Ik heb geen doodsvonnis gekregen en het is goed te behandelen maar dat neemt mijn angst niet weg. Ik ben in een soort shock en kan het mijn kinderen nog niet vertellen."

"Nadat ik op internet alles lees over Non Hodgkin blijf ik met een gevoel van angst zitten. Wat kan ik doen? Naast de behandeling heb ik behoefte aan iets wat ik zelf kan doen. Op internet kom ik terecht bij het Simonton Cancer Centre. Het boek dat door Carl Simonton is geschreven, 'Op weg naar herstel' raakt mij. Ik herken mezelf in het boek. Ik ben bij een therapeute terecht gekomen en na de eerst sessie dacht ik, hier wil ik verder mee."

"Ik heb de week van Simonton gedaan waar je werkt aan je eigen overtuigingen. Hele intensieve week en het liefst had ik al op dag 2 willen weglopen. Want wie wil nu de hele dag met kanker bezig zijn. Toch ben ik achteraf zo dankbaar voor deze dagen. Samen met ‘vreemde’mensen en hun partner of familielid heb ik veel geleerd zowel van mezelf als van de groep. We delen samen de kanker, het is intensief en daardoor raken we al snel vertrouwd met elkaar."

"De tweede helft van de week hebben we gelachen en ik merkte al een verschil in mijn gedachten. Door naar mijn diepste overtuigingen en angsten te gaan heb ik dit om kunnen buigen naar gezonde gedachten. Ik wist niet dat gedachten zoveel invloed op mijn leven/gevoelens kunnen hebben. De angst en het niet hebben van controle is het moeilijkst voor mij. Door te mediteren kan ik dichter bij mezelf komen en voel ik mijn kracht weer. De week heeft mij handvaten gegeven om met mijn ziekte om te gaan. Ik wil niet leven in angst en door mijn ‘ongezonde’ gedachten gezond te maken is mijn angst verminderd."

"Het blijft hard werken maar het helpt mij echt. Ik kan wel zeggen dat mijn leven veranderd is. Ik neem tijd voor mezelf, ben weer aan het ontdekken wat ik leuk vind. Ik laat mij niet meer meeslepen door alles en iedereen. Ik ben belangrijk en het houden van mezelf is de belangrijkste boodschap. Ik ben een gever maar ik ben tot de ontdekking gekomen dat ik eerst aan mezelf moet geven. Ik raakte leeg omdat ik meestal voor iedereen en alles aan het zorgen was. Ondanks of dankzij de kanker ben ik het leven weer aan het (her) ontdekken."

"Ik heb het geluk dat mijn lichaam goed meewerkt en ik een milde chemo heb. Ik leef gezonder, drink elke dag sapjes, ik zing, mediteer, doe aan yoga en geef mezelf elke dag een compliment. Voor mij is de kanker een wake-up call. Niemand weet hoe lang we hier om aarde zijn maar doordat ik ineens geconfronteerd werd met kanker moest ik hierover nadenken. Het leven leiden wat je wilt en er alles uit halen wat er in zit. Dat is wat het mij brengt."